Op zondag 30 juni verzorgen trompettist Bas van Gestel en mezzosopraan Nienke Nasserian een concert in samenspel met Theo Hes op orgel een concert in het Missiehuis St. Michael in Steyl.

Trompet en solozang in Missiehuis Steyl

Het programma bestaat uit losse werken uit de Barokperiode t/m de 20e eeuw. Grote namen zijn o.a. Händel, Purcell, Haydn, Berlioz, Barber en Gershwin. De combinatie trompet/solozang komt o.a. voor in Händels aria "Let the bright Seraphim" uit het oratorium "Samson" .

(v.l.n.r. Bas van Gestel, Nienke Nasserian en Theo Hes) van het concert in Steyl op 30 juni 2019.

Deze aria is zo geliefd dat deze vaak separaat wordt uitgevoerd. Van Joseph Haydn wordt het trompetconcert in zijn geheel gespeeld. Ook dit werk geldt als highlight in de muziekhistorie. Alle orkestbegeleidingen zijn vertaald naar het monumentale orgel van de firma Klais (1930). Als geen ander is dit instrument in staat om strijkers en blazers uit het orkest te weerklinken.
Als solowerk op orgel wordt de toccata in C van J. S. Bach uitgevoerd. Dit werk kenmerkt zich door een opvallend lange solo gespeeld op het pedaal (voetklavier). Normaal worden vooral baspartijen op dit klavier gespeeld. Van geheel andere orde is Mike Oldfield's Tubular Bells, waarvan het openingsthema zeer geschikt is om op groot kerkorgel te spelen. De destijds negentienjarige popmusicus verwierf wereldfaam toen dit thema werd gebruikt in de film the Exorcist. De jongere generatie kent het thema uit Bassie en Adriaan.
De diversiteit en de hoge kwaliteit van de uitvoerenden en de gespeelde werken maken dit concert tot een aanbeveler. Door de verschillende disciplines geeft het luisteraars de mogelijkheid kennis te maken met instrumenten en muziekstijlen waar men misschien nog geheel onbekend mee is. Door middel van beeldprojectie worden de uitvoerenden voor in de ruimte in beeld gebracht.
Het concert begint om 16.00 uur, het duurt 60 minuten en de toegang is vrij (vrije gave).

|Doorsturen

UitgelichtUIT!N Muziek Agenda

WeerSjnabbeltjes