Met Pinksteren, 20 en 21 mei 2018 vindt voor de 16e keer de Internationale Keramiekmarkt Swalmen plaats.

16e INTERNATIONALE KERAMIEKMARKT SWALMEN

Voor deze openluchtbiënnale hebben zich dit jaar zo’n driehonderd keramisten ingeschreven. Een jury heeft er 100 keramisten uitgekozen, waarbij niet alleen gelet is op kwaliteit en diversiteit, maar ook met aandacht is gekeken naar de internationaliteit van het evenement. Behalve uit Nederland, zijn er deelnemers uit Duitsland, Groot-Brittannië, België, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken, Estland, Italië, Portugal, Spanje en Tsjechië, waarbij opviel dat het aantal aanmeldingen van ‘Britse potters’ zo hoog was. Zou dit te maken hebben met de aanstaande Brexit?

Volgens de Brexit aanhangers, is het in zich zelf gekeerde Engeland nog altijd het eiland van weleer, maar de praktijk van alledag wijst uit dat, juist óók in de keramiek, Engeland volop in de wereld staat. De Britse keramiek heeft zich nooit geïsoleerd op zijn eiland, maar heeft altijd een open blik op de wereld gehad en invloeden vanuit de hele wereld verwelkomd.

Voor de happening van dit jaar zullen we dus in ruime mate kunnen profiteren van wat ‘onze’ 19 Britse pottenbakkers/keramisten ons te bieden hebben.

Het maakt ons nieuwsgierig naar het werk wat onze Engelse collega’s meebrengen naar Swalmen en vanzelfsprekend ook dat van de andere tachtig deelnemers. Het belooft één groot feest te worden, de sfeer is altijd vrolijk en gezellig, we babbelen wat, we lachen wat, we drinken samen een kop koffie of een biertje, de keramiekmarkt is een unieke plek waar keramisten en publiek ongedwongen samenkomen en een mooi stuk keramiek kunnen aanschaffen. U kunt er deel van uitmaken. Welkom!

Dark Room
Voor een interactie met het publiek vinden er diverse originele activiteiten plaats. Een ervan is de ‘dark room’, een grote verduisterde expositietent. Om misverstanden te voorkomen, u kunt er uitsluitend lichtobjecten bewonderen!

Ook aan de inwendige mens is gedacht, in de grote tent is van alles te koop om uw honger te stillen en uw dorst te lessen.

Demonstraties
Daarnaast presenteert Keramiekmarkt Swalmen op beide dagen in totaal zes interessante demonstraties die voor een educatief tintje zorgen. Ze worden georganiseerd door: Isabelle Daucourt (Fr): het draaien van heel grote vormen uit diverse segmenten.
Eva Roucka (Tsjechië): sculpturaal werk uit een gedraaide basisvorm.
Petra Bittl (D): porselein.
Jan Jacob & Tineke van Daale (België): het bouwen van een groot beeld.
Tineke van Gils (Nl): draaien “out of the box”.
Frans Gregoor (België): de snijdraad, tips en tricks uit de praktijk.
Op de dagfolder staat het complete programma. Ook vindt weer de Potterie-Lotterie plaats: Onder de bezoekers die op de markt een keramisch object kopen, worden maar liefst drie prijzen verloot. Deze prijzen zijn unieke keramische objecten die door de keramisten beschikbaar zijn gesteld.

Er wordt ook speciale aandacht gevraagd voor het nieuwe boek van auteur Erik Driessen over St. Joriskeramiek, met als titel ‘de kus van het Beeselse vuur’, met veel informatie over een kunstkeramisch atelier met unieke zoutglazuren.

LaRouche-keramiekprijs, groot € 1000, -
Deze succesvolle themawedstrijd voor de deelnemende keramisten is in 2014 gewonnen door de Deense keramisten Hans en Birgitte Börjeson. De wedstrijd is een ode en herinnering aan de te vroeg gestorven Jan Crins, inspirator binnen de stichting. De prijs groot € 1000, - wordt toegekend aan de keramist die het thema van dit jaar: ‘Eureka’ het beste en meest origineel uitwerkt. De werken zullen door een vakkundige jury beoordeeld worden en tentoongesteld in een speciale expositietent. Op zondagavond wordt de winnaar bekendgemaakt.

|Doorsturen

Uitgelicht

Uitgaanstips!UIT!N Agenda

WeerSjnabbeltjes

Meest gelezen